2010. november 2., kedd

Sting - régen és ma

Amikor Tibor félrenézett lekaptam egy könyvet a polcáról.
http://www.polc.hu/konyv/sting/108221/ - ezt.

Egy unalmas, rosszul megírt könyv, azonban elgondolkodtatott dolgokról. Volt ez a Gordon Sumners csávó, kutyára átlagos volt, semmi extra, csak lazább ismerettségi körömben van legalább 5 ilyen kaliberű ember, amilyen ő volt 15-18 évesen. Ezzel nem azt mondom, hogy Sting gyenge, hanem azt, hogy vannak hozzá hasonló tehetségek szép számmal a világon. A karrierje is nagyon nyögvenyelősen ment, nem is igazán volt tehetséges semmiben, sőt, énekesnek mindenki rosszank tartotta, annál csak gitározni tudott rosszabbul.
És mégis. A karrier történetét ismerjük, ma is egy oylan ember, akihez nem kell kommentet fűzni, akármilyen kultúrkörben ejted ki a nevét.
De vajon mitől lett ő a Sting, a megasztár ( a szó jó értelmében) és miért nem tud innen elindulni valaki így? Vajon a történelmi háttér hátráltat minket? Vajon a nyelv? Vagy mégis volt benne valami olyan "extra" amitől el tudott indulni egy kisváros, közepes, vagy közepesnél rosszabbul élő családjából felfelé? A nyirkos londoni alagsori albérletből a toscana-i villa felé? A drámaian rossz és elhibázott házasságból kilépve, a kiskocsmákban pennykért adott koncertekből, a rendszeres drogozásból a Human Rights koncertek felé? A Citroen Dyane autóból a luxusautók felé?
Hasonlóan pl. Springsteenhez én azt gondolom, hogy azért tud ilyen lenni, mert onnan jött, ahonnan: a semmiből, a szürke hétköznapokból, a veszekedésből a szülőkkel, a testvérekkel, a haverokkal. Ezek a dolgok hozzátesznek az emberhez, persze ha belül fel tudja dolgozni és le tudja vonni a következtetéseket és a tanulságot. Ő le tudta. Lehet, hogy a könyv túloz, de ha csak részben igaz is a dolog, Stingnek az élete az első Police koncertig, az első lemezig olyan volt, amivel nem szivesen cserélne szerintem közülünk senki. Talán ott gyűjtötte azokat az impressziókat, amelyek aztán oylan dalokat eredményeztek, mint a So Lonely, a Fortress around your heart, az I burn for you. Ez utóbbi egyébként csak 86-ban jelent meg és lett siker, de már 75-ben megírta. A Last exittel játszotta is.
Érdekes valakinek végignézni az életútját, olyannak aki jutott valahová.

http://www.youtube.com/watch?v=FsGP-2miu_s

http://www.youtube.com/watch?v=3T1c7GkzRQQ&ob=av2n

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése