2010. március 22., hétfő

Amit birtokolsz, az birtokba vesz

Gondoltatok már arra, hogy mi lenne, ha feladnánk ezt a mostani kis kozmopolita énünket és visszamenni az időben, vagy vissza se menni, de száműzni a sok ma annyira fontosnak és életcélnak tekintett hülyeséget, mint nagy ház, terabyte-ok, ezer lóerős autók, stb. Venni egy kis öreg viskót, venni egy 50e Ft-os járművet, egy netbook-ot, egy zuhanykabint, egy olvasólámpát, egy mobil internetet és egy kis házat nem messze attól, ahol ezt fotóztam, Pilis közelében. (találós kérdés: hol van ez?) Minden talmi butaságot száműzni és csak a fontos és értékes dolgokkal foglalkozni. Krumplit termeszteni a kiskertben. Megtanulni csúzlit csinálni Y fából. Na, jó, ez lehet, hogy nem értékes, de sokat jelent. A csúzli egy jelkép, a műanyag világ ellenpontja. Annyi baromság vesz körül minket, hogy belezavarodunk, hogy most mi a fehér, mi a fekete, mi az értékes, mi az értéktelen, mi érdemes, mi érdemtelen. És nem elég, hogy mi belezavarodunk, még a gyerekeinket is meg kell tanítani, hogy ők (akikre még jobban hat a Világ) is el tudják különíteni, meg tudják különböztetni a hitványt az értékestől.
Néha megértem a visszavonultan élő remetéket, akiket a "köznyelv" simán lehülyéz, "némmá, elmentek neki otthonról", de valójában nincs velük semmi, csak elég volt. Rájöttek, hogy minden mögött van egy titkolt motiváció, minden csak azért van, hogy legyen, de ész nélkül, értelmetlenül. És lerázzák a vackot, azzal foglalkoznak, ami fontos.

Mostanában pl. nagyon idegesít a TV. Nem is ülök előtte (na persze nem elitista kultúrgőg miatt, ahogy Lovasi mondta), hanem mert időm sincs rá, meg idegesít. Ontja a számomra érdektelen bulvár és egyéb faszságot és minden mondta után megkérdezhetem magamtól, hogy hol érdekel ez engem??? Kit érdekel a niemand Kiszel Tünde? Kenguru ugrál Sydney belvárosában? A műsor 75%-a érdektelen butaság. A maradék 25%-ot meg nem bírom kivárni és kiszemezgetni a sok moslékból, úgyhogy nem nézem, legfeljebb célzottan filmekre kapcsolom be.



4 megjegyzés:

  1. Nem tudom hol lehet ez a régi kúria, Tápióbicskén van hasonló szerintem a TSzentmárton felé vezető úton, tsz iroda lett anno belőle. Hasonló a homlokzata azt hiszem, egyidőben épülhettek ezek a vidéki kúriák. Egyébként ajánlom mindenkinek a tápiószelei Blaskovich kúriát, múzeum van benne, mesebeli!
    (Az ajtót a Rákóczi úton szerintem láttam tegnap.)

    VálaszTörlés
  2. A képet kinagyítva ismerős a felirat :-)

    VálaszTörlés
  3. A megfejtés helyes! A helyes megfejtő értékes tárgy jutalomban részesül.

    VálaszTörlés
  4. Így egy év után rátalálva a cikkre, csak azt tudom mondani, hogy telitalálat. :)
    Sokat gondolkodom azon, hogy egyesek miért vesznek fel hitelt villámgyorsan elavuló tárgyakra, mint pl. lcd tv,laptop,stb. Miért adósodnak el 20 évre egy ház miatt, miért hajszolja mindenki a pénzt, ahelyett, hogy törődne a szeretteivel.

    VálaszTörlés